Wat is er gebeurt op 4, 5 en 6 september?

4 september 2017

 

Bestuurders oefenen met het maken van keuzes

Op deze dag kwamen een groot aantal bestuurders bij elkaar. Via verschillende rampscenario’s oefenden ze samen op strategisch niveau met het maken van keuzes bij een olieramp met impact op de Waddenzee. 

5 september 2017

 

Oliebestrijding op de Noordzee en in de zeegaten

Vroeg in de ochtend werd een ramp gesimuleerd op de Noordzee. ‘Olie’ komt vrij bij een aanvaring. Dit werd gesimuleerd met stro. Het Kustwachtcentrum en Rijkswaterstaat kwamen in actie. Het crisisteam kwam snel bij elkaar. Een kustwachtvliegtuig en helikopter van Rijkswaterstaat stegen op en brachten de verontreiniging in kaart. Vervolgens ging een groep schepen onder leiding van oliebestrijdingsschip de m.s. Acra van Rijkswaterstaat de Noordzee op. In de middag hebben we verschillende formaties van oliebestrijdingsschepen geoefend. 

 

6 september 2017

Olie opruimen op de Waddenzee en bij de kust van Schiermonnikoog

Op 6 september hebben we een olieramp gesimuleerd op de Waddenzee.  Een spannende dag voor het crisisteam, dat moeilijke keuzes moest maken om de Waddenzee te beschermen. Het is niet makkelijk om de ‘olie’ te bestrijden zonder de kwetsbare natuur van de Waddenzee te beschadigen. Soms is niets doen beter dan ingrijpen.

Tijdens deze dag heeft Rijkswaterstaat samengewerkt met een groot aantal partners zoals gebieds- en natuurbeheerders. De Waddenvereniging was waarnemer. Met zorg voor de natuur en met speciale machines werd de ‘olie’ in het ondiepe water opgeruimd. Militairen van Defensie en vrijwilligers hebben geoefend op het strand van Schiermonnikoog. De veiligheidsregio was aanwezig en vanuit de lucht keek de Scaneagle van Defensie mee.

 

 

Uitgebreide persinformatie

Contact
Heeft u vragen over de oefening? Dan kunt u telefonisch contact met ons opnemen via de gratis informatielijn van Rijkswaterstaat: 0800-8002.

Contact pers
Klik hier om naar de perspagina te gaan