Veelgestelde vragen over de oefening

02-08-2017

Meer weten over de oefening? Lees hier de meest gestelde vragen.

Waarom organiseert Rijkwaterstaat deze gezamenlijke oefening?

Rijkswaterstaat is waterkwaliteitsbeheerder van het Nederlands deel van de Noordzee en de Waddenzee. Daarom staan de mensen van Rijkswaterstaat 24 uur per dag paraat om olie te bestrijden op de Noordzee en op de Waddenzee. Om de kwaliteit van de oliebestrijding op peil te houden organiseert Rijkswaterstaat dit jaar een grootschalige oefening.

Waar is de oefening?

Op 4 september houden we een bestuurlijke oefening. Op 5 september oefenen we op de Noordzee en in de zeegaten vlakbij Texel. Op 6 september oefenen we vlakbij Schiermonnikoog in de ondiepe en snelstromende delen, op het strand en in de jachthaven.

Wie helpt er mee tijdens de oefening?

Bij de oliebestrijding én bij de oefening werkt Rijkswaterstaat samen met een groot aantal partners die veel kennis over de kwetsbare natuur van de Waddenzee. Rijkswaterstaat oefent samen met kust- en eilandgemeenten, de veiligheidsregio’s Fryslân, Groningen en Noord-Holland Noord, het Ministerie van Infrastructuur en Milieu en het ministerie van Defensie, natuurbeheerders (Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer), NGO’s (Waddenvereniging, vrienden van Rottum), EZ Waddenunit, KNRM en kustwacht.

Wat gebeurt er tijdens de oefening?

De hele keten van oliebestrijding wordt geoefend, van Noordzee tot Waddenkust, met alle betrokken partijen. Daarbij gaan we uit van het grootste risico van een olieverontreiniging door een aanvaring op de Noordzee (dinsdag 5 september) en een tweede scenario bij Schiermonnikoog. Er wordt op het water geoefend met eigen schepen en gecontracteerde schepen met veegarmen en oliegeleidende schermen, in de ondiepe en snelstromende delen met daarvoor pas ontwikkeld materieel, geschikte vaartuigen en middelen en op het strand van Schiermonnikoog met inzet van vrijwilligers. Kijk voor meer informatie op deze pagina.

Hoe vaak oefent Rijkswaterstaat de oliebestrijding?

Rijkswaterstaat oefent de oliebestrijding ieder jaar. Maar het is voor het eerst dat de oliebestrijding integraal en op deze schaal geoefend wordt: van Noordzee tot Waddenkust en in samenwerking met alle betrokken partijen.

Welk materieel wordt door Rijkswaterstaat tijdens de oefening ingezet?

Tijdens de oefening wordt op de Noordzee geoefend met de het oliebestrijdingsvaartuig de Arca en gecontracteerde sleephopperzuigers met veegarmen en oliegeleidende schermen. Op de Waddenzee worden schepen van Rijkswaterstaat en zandzuigers ingezet met veegarmen en de CurrentBuster. Voor bestrijding in de ondiepe delen wordt een Rijkswaterstaatvaartuig ingezet met veegarmen en de Portunus, een speciaal oliebestrijdingsvaartuig van Rijkswaterstaat. Ook wordt hier en op de droogvallende platen voor het eerst de Wadcrawler ingezet in combinatie met de Foru-skimmer. Daarnaast wordt op de droogvallende plaat geoefend met mechanische en handmatige verwijdering van olie, terwijl op het strand mensen worden ingezet om handmatig olie te verwijderen. Meer weten over het materiaal? Lees dan verder op de website van Rijkswaterstaat. 

Wordt er geoefend met echte olie?

Nee, er wordt op het water geoefend met stro en op de droge delen met houtsnippers. Deze materialen verspreiden en gedragen zich ongeveer op dezelfde manier als een olievlek.

Waar kan ik meer informatie vinden over oliebestrijding door Rijkswaterstaat?

Op deze webpagina vind je meer informatie over het bestrijden van olie op zee. 

Contact
Heeft u vragen over de oefening? Dan kunt u telefonisch contact met ons opnemen via de gratis informatielijn van Rijkswaterstaat: 0800-8002.

Contact pers
Klik hier om naar de perspagina te gaan